Mäntsälä-rastit

Rastikalenteri 2016 pdf-tiedostona
Aika: keskiviikkoisin klo 17-19.00, maali suljetaan klo 20.30. Yösuunnistukset alkavat klo 20.00.
Radat: 5-6 km, 3-4 km ja 1-2 km. Vaativuus kasvaa matkan pidetessä.
Maksut: Suunnistuksen jaostomaksun maksaneilla on oikeus osallistua kaudella 2016 ilmaiseksi kuntosuunnistuksiin. Katso tarkemmin MU:n suunnistusjaoston kotisivuilta. Muilta: alle 15v. ilmainen, 15 - 18 v. 3 euroa ja yli 18 v. 6 euroa. Emit-kortin vuokra 2€. Emit -leimasimet kaikilla radoilla. Radat on tulostettu karttaan.
Maksutavat:
Käteinen,
Metson Liikuntaseteli,
Tyky-Kuntoseteli,
Virikeseteli,
Smartum Liikuntaseteli tai
Smartum Kulttuuriseteli.
Tiedot ja tulokset:Mahdolliset muutokset keskiviikkoisin Mäntsälän Uutiset -lehdessä ja näillä sivuilla. Tulokset julkaistaan Mäntsälän Uutiset -lehdessä

Ohjeita osallistujalle

Lähtöaika

Kello 17.00 – 19.00.

Maali

Suljetaan klo 20.30.

Maksut

Suunnistuksen jaostomaksun maksaneilla on oikeus osallistua kaudella 2016 ilmaiseksi kuntosuunnistuksiin. Katso tarkemmin MU:n suunnistusjaoston kotisivuilta. Muilta: alle 15v. ilmainen, 15 - 18 v. 3 euroa ja yli 18 v. 6 euroa. Metson Liikuntaseteli, Tyky-Kuntoseteli, Virikeseteli, Smartum Liikuntaseteli ja Smartum Kultuuriseteli kelpaavat maksuksi. Emit-kortin vuokra 2€

Matkat

1 - 2 km helppo, 3 - 4 km helpohko, 5 - 6 km vaativampi

Muutokset

Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan seuran kotisivuilla.

Yleisiä ohjeita

Noudata järjestäjän opasteita

Pysäköi siten, että autosi ei haittaa muuta liikennettä. Muista että olemme jonkun toisen omistamalla maalla vieraina. Kuntorastit ovat virallisia tapahtumia, eikä niitä voi järjestää jokamiehen oikeuksin.

Tutustu sääntöihin ja ohjeisiin

Kuntorastitapahtumissa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä sekä järjestäjän antamia ohjeita. Sääntöjen ja ohjeiden puutteellinen tuntemus ei oikeuta rikkomaan niitä, eikä vapauta sääntörikkomusten seuraamuksista.

Valitse rata kuntosi ja taitotasosi mukaan

Selvitä ratojen pituudet ja vaativuustasot ensin ja tee valintasi arvioituasi oman kuntosi ja taitojesi riittävyys. Jos olet epävarma kysy neuvoa järjestäjiltä, sillä he tuntevat maaston ja ratojen vaativuuden.

Ilmoittaudu lähdössä ja maalissa

Mikäli maalipöytäkirja ei täsmää lähtöpöytäkirjan kanssa, järjestäjä on velvollinen selvittämään puuttuvat osallistujat ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä poliisiviranomaiseen etsintöjen käynnistämiseksi.

Huomioi ympäristö

Jokamiehen oikeuksien ja erityisesti velvollisuuksien tunteminen ja noudattaminen ovat jokaisen suunnistajan perustaitoja. Jokainen osallistuja on myös velvollinen auttamaan maastossa loukkaantunutta tai eksynyttä.

Liitto on vakuuttanut järjestäjän, osallistujat vastaavat omista vakuutuksistaan

Suunnistusliitto on ottanut jäsenseuroilleen Pohjolan tupla-turva vakuutuksen, joka sisältää kilpailu ja kuntorastitapahtumien toimitsijoiden tapaturma- sekä vastuuvakuutuksen. Kuntorastien osallistujat osallistuvat tapahtumaan omalla vastuullaan ja vastaavat itse omista vakuutuksistaan. Suunnistusliiton kilpailulisenssi sisältää tapaturmavakuutuksen. Suunnistuksen lajisäännöt on tehty ensisijaisesti suunnistuskilpailuja varten, mutta kuntosuunnistuksissa noudatetaan myös näitä sääntöjä. Kuntorastiosallistujan ohjeissa on kirjattu lyhyet ohjeet kuntosuunnistajalle.

Yhteystiedot

Kuntosuunnistusvastaavat Pekka Peltonen Halkiantie 718 04480 Haarajoki 0400 815653 pekka.peltonen(at)kotiportti.fi Jyrki Aronen Kalliorinne 14 04530 Ohkola Mäntsälä 0400 514795 aronen.jyrki(at)gmail.com Yhdyshenkilö Tuula Vaenerberg Tikkaron Yhdystie 41 04660 Numminen 0500 476393 tuulavae(at)gmail.com Kartoista vastaava Heikki Saarinen Metsämattilantie 2 04630 Sääksjärvi 0440 662520 heikkio.saarinen(at)msoynet.com

Ohjeita järjestäjälle

KUNTOSUUNNISTUSOHJEET 2016 JÄRJESTÄJILLE LATAA pelastussuunnitelman pohja pdf-tiedostona. RATASUUNNITTELU LYHYESTI Kuntorastiradat: Ratapituudet ovat ohjeelliset maaston vaativuudesta riippuen. RATAMESTARITYÖSKENTELYN ETENEMINEN Terveisin MU/Suunnistusjaosto Ohjeet järjestäjille pdf-tiedostona. LATAA pelastussuunnitelman pohja pdf-tiedostona. KUNTOSUUNNISTUSOHJEET 2015 JÄRJESTÄJILLE
 • Huolehdi edelliseltä järjestäjältä tarvikkeet.
 • Maanomistajilta on kysytty luvat kuntorastien järjestämiseen.
 • Rastivasoilla eli isompien junnujen ryhmällä on usein harjoitukset kuntsarien yhteydessä. Ohjaajat ottavat ajoissa yhteyttä kuhunkin järjestäjään ja toivovat yhteistyötä.
Rastivasojen harjoituskalenteri on nähtävissä seuran kotisivuilta kohdasta Nuoriso.
 • Rasteilla käytetään EMIT -leimausta. Huolehdi, että EMIT -laitteet ovat kunnossa.
 • Pidä luku EMIT -leimasimista, koska ne ovat kallista tavaraa hukattavaksi (60 € / kpl).
 • Varmista, että laitteiden virransyöttövarusteet ovat mukana (invertteri ja johdot). Virta saadaan joko verkosta, auton tupakansytyttimestä tai auton akusta.
 • Seuran käytössä on Condes-ratasuunnitteluohjelma sekä OCAD-ohjelma, joilla kummallakin voi suunnitella ja tulostaa radat. Condes-ohjelman voit ladata osoitteesta http://www.olfellows.net/cms/index.php?page=lataa ja tunnukset saat Markulta (m.laine(at)phnet.fi). OCAD-ohjelma on ladattu seuran uusiin läppäreihin, jotka majailevat Antikaisen Jarmolla (j.u.antikainen(at)kolumbus.fi). Tiedostot olisi hyvä olla vähintään viikkoa ennen tapahtumaa valmiina tulostettavaksi. Tulostettaessa syntyy samalla kartta, ratapainatukset ja rastinmääritteet.
 • Tulosta kartoista värituloste. Jos et saa tulostettua karttoja itse, tulostus onnistuu seuraavissa paikoissa:
  1. Mäntsälän Urheilijoiden toimisto,
(Paula Jurvanen, 040-3592219, toimisto(at)mantsalanurheilijat.fi) mikäli hän ei ole paikalla soita Annikki Anttilalle p. 0102562215.
  1. Järvenpään kopiopalvelu: Soita Pekka Peltonen
  2. Markku Laine (050-0461700,m.laine(at)phnet.fi)
  3. Paula Jurvanen, 040-3592219, toimisto(at)mantsalanurheilijat.fi)
 • Valitse kilpailukeskus huolella. Huomioi, että lähistöllä on riittävän helpot maastot lyhyttä rataa varten ja riittävästi tilaa autojen parkkeeraukselle.
 • Muista riittävät ja näkyvät tienvarsiopasteet siten, että ulkopaikkakuntalaisetkin osaavat paikalle.
 • Tee ja aseta näkyville erilliset viikkorastiohjeet, jossa mainitaan radat, niiden pituus, kaikki erikoismaininnat ja muistutetaan, että kaikkien lähtijöiden on maastosta poistuttaessa ilmoittauduttava järjestäjille
 • Tee pelastussuunnitelma lomakkeelle ja selvitä erityisesti paikan tarkka osoite.
 • Toimita mielellään samana iltana E-Results ohjelmasta tulokset sekä väliajat HTML-muodossa Jarmo Antikaiselle osoitteeseen (j.u.antikainen(at)kolumbus.fi)
 • Tulospalvelua koskevissa epäselvyyksissä ota yhteyttä Jarmo Sulopuistoon, Jarmo Antikaiseen tai Arto Uusi-Simolaan
 • Huolehdi tulokset ja lyhyt juttu tapahtumasta mahdollisimman nopeasti Mäntsälän Uutisiin tekstimuodossa (mantsalan.toimitus(at)media.fi)
 • Tilitä osanottomaksut viikon kuluessa MU:n suunnistusjaoston tilille: Mäntsälän Op 528201-230331. Maksaessa MU:n Suunnistajien tilille kuntosuunnistusmaksuja, käytetään viitenumeroa: 106304011. Liikuntasetelit kelpaavat maksuksi, ja ne toimitetaan Kristiina Mäkiselle, Pekka Peltoselle tai Jyrki Aroselle. Tarkista, että liikuntaseteleissä on nimi ja allekirjoitus.
 • Lähetä Peltosen Pekalle tilastoitavaksi osanottajamäärä sekä osanottomaksujen ja kuntoseteleiden summat.
RATASUUNNITTELU LYHYESTI Kuntorastiradat:
 • Lyhyt: erittäin helppo polkuihin ja/tai suuriin maastokohteisiin voimakkaasti tukeutuva rata. Käytetään maaston helppokulkuisinta osaa. Tavoiteaika 20 min (1,0 – 2,0 km). Sopii lapsille ja aloittelijoille.
 • Keski: helpohko rata, rastipisteet ja suunnistustehtävät astetta vaativampia kuin lyhyellä radalla. Tavoiteaika 30 min (2.5-4 km). Sopii kokeneille harrastajille, nuorille ja veteraaneille.
 • Pitkä: Vaativampi rata, rastipisteet ja suunnistustehtävät kilpailunomaiset. Tavoiteaika 45 min (4-6 km). Sopii kokeneille harrastajille ja kilpasuunnistajille.
Ratapituudet ovat ohjeelliset maaston vaativuudesta riippuen.   Ratamestarityöskentelyn eteneminen:
 • Käytettävissäsi on 27 kpl EMIT -leimaisinta koodeilla 100-127(selvitä edelliseltä toimivat emit-numerot). Tarkista, että emitit ovat kunnossa ennen karttojen tulostusta.
 • Selvitä ensin kartan rauhoitetut, Natura-, yms. kielletyt alueet. Heikki Saarinen on seuran karttavastaava ja hän tuntee em. yksityiskohdat ja häneltä saa karttoja.
 • Tee ensin teemakartta, jossa suunnittelet alueen käytön vältellen em. alueita.
 • Käy tutustumassa maastoon teemakartan alueilla. Muuta tarvittaessa teemakartan suunnitelmia. Merkkaa tarvittaessa karttoihin kielletyt alueet ja suuret maaston muutokset. Aseta näkyville mallikartta, jossa nämä kohteet on merkitty selvästi.
 • Tee ratasuunnittelu aloittaen lyhyestä radasta sekä valitse lähtö- ja maalipaikka sen vaatimustason mukaisesti. Muista, että helpoimman radan tekeminen on vaativin ratamestarisuoritus. Koeta asettua lyhyen radan suunnittelussa lapsen asemaan ja ajatusmaailmaan. Lyhyen radan pitää olla mieluummin liian helppo kuin vaikea.
 • Älä tee ensin keskipitkää rataa ja lyhyttä rataa suoraan sen lyhempinä versioina. Yhteisiä rasteja voi olla useitakin ja rastien vaativuus vaihtelee esim. tulosuunnasta johtuen.
 • Älä tarjoa suunnistajille mahdollisuutta oikaista pihojen, tonttien, viljelysalueiden ja herkkien luonnonalueiden kautta. Näiden alueiden käyttö on aina suunnistajilta kielletty, mutta on parempi, mikäli tähän ei ole edes mahdollisuutta.
 • Käy tutustumassa kaikkiin rastipisteisiin ja tee pisteelle rastinmäärite (samalla pisteen voi merkata esim. pienellä paperilapulla nopeuttamaan rastien vientiä). Muuta tarvittaessa ratasuunnitelmia. Lähellä asutusta ja aktiivisella alueella olevat rastit kannattaa viedä vasta samana päivänä hieman ennen tapahtuman alkua.
 • Älä piilota rastilippuja tarpeettomasti. Suunnistustehtävä on ratkaistu, kun rastipiste on löydetty.
 • EMIT -leimauksen myötä on mahdollista tehdä ristiratoja.
 • Laadukkaalla radalla on hyvin rytmitettyjä erilaisia sekä eripituisia suunnistustehtäviä ja ne testaavat sekä kehittävät monipuolisesti suunnistajan taitoja.
 • Kun lähetät suunnistajia matkaan, kysy tarvittaessa suunnistajan kokemustaustaa ja suosittele mielestäsi sopivinta rataa.
 • Kysele ja kuuntele tulijoiden kommentteja ja pistä ne korvan taakse seuraavaa kertaa varten.
 • Siisti jäljet, kerää rastit nopeasti seuraavia järjestäjiä varten ja varmista, että he saavat ne ajoissa. Varmista, että EMIT-leimaisimia on edelleen oikea määrä (27 kpl) ja että kaikki tarvikkeet ovat kunnossa.