Tässä artikkelissa tutustutaan suunnistuksen ja hiihtosuunnistuksen SM-kilpailuihin. Samalla tutustutaan niihin sääolosuhteisiin, jotka vaaditaan, jotta kisat ylipäätään voitaisiin pitää. Tänä vuonna monet hiihtokisat ovat jääneet väliin perin lumettoman talven vuoksi, mikä on aiheuttanut harmistusta hiihtopiireissä. Aihe on noussut jopa urheilu-uutisten otsikoksi. Uutiset ovatkin hyvä tapa seurata mitä suunnistuksen saralla Suomessa ja maailmalla tapahtuu, sillä uutisten kautta saa nopeasti käsityksen myös siitä millaiset tahot kisoja järjestävät ja millaisia ratoja kisoissa esiintyy. Saatat löytää uutisista ja muista verkkojulkaisuista myös mielenkiintoisia kutsuja seurojen kisoihin, joten urheilu-uutiset kannattaa lukea silmä tarkkana. Tämän lisäksi artikkelimme tarjoaa vinkkejä, joiden avulla voit tehdä suunnistuskisamatkaunelmista totta. Matkustaminen ja majoittuminen on Suomessa yllättävän kallista, joten rahoitusvinkit voivat tulla tarpeeseen. Jos vielä otat osaa kisoihin kilpailijana, saattaa osallistumiseen liittyä tiettyjä osallistumismaksuja, jotka lisäävät hintaa. Tällöin hyvät rahoitusvinkit voivat olla tarpeen ja niitä on luvassa tässä artikkelissa!
Millaisia suunnistuksen SM-kilpailuja on luvassa tällä kaudella?
Suomen Suunnistusliiton sivuilta löytyy hyviä vinkkejä tulevien kausien SM-tason suunnistuskilpailuista ja niiden aikatauluista. Kaikille suunnistuskilpailuille ei kuitenkaan ole tahtonut löytyä järjestäjää ja hiihtosuunnistuksen osalta myös sää on temppuillut ikävästi ja jättänyt monin paikoin maan mustaksi. Tämän vuoksi hiihtokisoja on tänä vuonna jouduttu perumaan harmillisen paljon.
Suunnistuksen keskimatka R1 ja R2 -kisat järjestää vuonna 2020 Suunta Jyväskylä, mutta esimerkiksi sprinttiviestin järjestäjää haetaan vielä. Pitkä R1 -kilpailun järjestävät Kankaanpään Suunnistajat ja Siikaisten Sisu. Hiihtosuunnistuksen osalta luvassa on sprinttikilpailu ja sprinttiviestikilpailu, joiden järjestäjänä toimii Kangasniemen Kalske. Lisäksi hiihtosuunnistuksessa kilpaillaan keskimatkan ja viestin ja pitkän matkan kilpailuissa.
IRMA-niminen kalenteri on myös hyvä kohde halutessasi etsiä Suomessa järjestettäviä suunnistus- tai hiihtosuunnistuskilpailuja. IRMAan on nimittäin koottu kattava ja ajankohtainen kalenteri, joka näyttää nopeasti ja selkeästi ajankohtaiset kisat ympäri Suomen.
Millaiset sääolosuhteet hiihtosuunnistus vaatii?
On sanomattakin selvää, että hiihtosuunnistus vaatii lunta. Talvi 2020 on ollut erityisen vähäluminen ja monia suosittujakin hiihtokisoja on tämän vuoksi jouduttu perumaan. Myös IRMA kertoo hiihtosuunnistuksen karusta tilanteesta, josta kielivät useat perutut kilpailut. Esimerkiksi Kaakon AM-kilpailu ja Rieskarastit ovat pitkän matkan osalta peruttu. Kisat oli tarkoitus järjestää 12. tammikuuta 2020. Saman kohtalon koki Hauskin Hisu 1pv -kilpailu ja monet muut kaudelle suunnitellut hiihtosuunnistuskisat. Toisaalta ilmoittautuminen esimerkiksi hiihtosuunnistuksen SM-sprinttiin, joka on tarkoitus järjestää 22. helmikuuta 2020, on tällä hetkellä edelleen auki. Kisat on siis ilmeisesti tarkoitus järjestää suunnitelmien mukaan.
Kilpailuun osallistujien on erityisen tärkeää tutustua vallitseviin sääolosuhteisiin ja valmistautua kisoihin niiden mukaisesti. Esimerkiksi suksihuollon kannalta on erityisen merkityksellistä millainen sää kisapaikalla vallitsee.
Mistä saan rahaa suunnistusmatkoihin?
Matkustaminen majoituksineen on Suomessa yllättävän kallista, mutta mielenkiintoiset suunnistuskisat saattavat houkutella sen verran paljon, että raha-asiat haluaisi mieluusti unohtaa ja kuopata estämästä matkasuunnitelmia. Realiteeteista ei kuitenkaan pääse yhtään mihinkään ja jos tili näyttää nollaa eikä luottokortillakaan ole enää käyttövaraa jäljellä, saattaa pienen lainan ottaminen matkaa varten tuntua houkuttelevalta ajatukselta.
Nykyisin laina on helposti haettavissa ja vertailtavissa netin tätä varten suunniteltujen palveluiden avulla. Voit laskea netissä esimerkiksi toivomasi lainasumman kokonaiskustannukset ja arvioida erilaisten työkalujen avulla entistä helpommin ja tehokkaammin sitä millaisesta lainasummasta suoriudut ilman suurempia vaikeuksia ja miten lainanottaminen kannattaa tilanteessasi parhaiten mitoittaa.
Yleensä laina-ajan pidentyminen tarkoittaa entistä suurempia kuluja, mutta taas toisaalta liian tiukalle vedetty takaisinmaksun aikataulu saattaa tarkoittaa sitä, että oma taloutesi menee joka kuukausi liian tiukaksi, koska kuukausierä on tietysti suurempi kuin pidemmällä laina-ajalla. Tällöin oma taloutesi venyy kuin viulunkieli ja uhkaa katketa, jos taloudellisessa tilanteessasi tapahtuu pienikin yllätys, kuten vaikkapa tärkeän kodinkoneen rikkoutuminen. Harkinta ja punninta on siis tarpeen, eikä omaa harkintakykyä kannatakaan heittää romukoppaan, vaikka ihana suunnistusmatka uhkaisikin sitä sumentaa.
Jos lainan ottaminen matkaa varten on tarpeen, on erityisen tärkeää kilpailuttaa erilaiset lainavaihtoehdot ennen kuin menee allekirjoittamaan lainasopimuksen. Tämä saattaa kuulostaa haastavalta erityisesti aloittelijan korvissa, mutta tätäkin varten on mahdollista löytää netistä hyviä työkaluja, jotka tekevät haastavimman työn puolestasi. Parhaimmillaan kilpailuttamiseen kuluu vain muutamia minuutteja, minkä jälkeen voit kaikessa rauhassa vertailla saamiasi lainatarjouksia.